Alles over marshmallows

Alles over marshmallows

Wat zijn marshmallows?

Oké, je weet vast wel wat marshmallows zijn, maar lees toch maar even door, misschien ontdek je iets nieuws…😊. Wist je bijvoorbeeld dat marshmallows oorspronkelijk gemaakt werden van het sap van de wortel van de marshmallowplant???

Dit medicinale sap van de wortel werd opgeklopt tot een schuimige textuur en vermengd met suiker en andere ingrediënten om zo een zoet en zacht snoepje te creëren. Tegenwoordig worden marshmallows niet meer gemaakt van het sap van de marshmallowplant, maar vaak van gelatine en andere ingrediënten.

Marshmallows zijn natuurlijk heerlijk om zo te eten, maar onze favoriet zijn s'mores, een Amerikaans uitvinding met geroosterde marshmallows en chocolade tussen een koekje. Ook lekker is als topping op warme chocolademelk en als ingrediënt in bakrecepten zoals brownies en cakes.

 

Hoe worden marshmallows gemaakt?

Marshmallows worden gemaakt van suiker, water, lucht en vaak gelatine. Daarnaast worden er ook vaak smaakstoffen en kleurstoffen aan toegevoegd. Het mengsel wordt langzaam opgewarmd en gemixt, zodat er een homogene massa ontstaat, daarna wordt het tot rust gebracht totdat het stolt. Dan wordt het gegoten in mallen en vervolgens worden de marshmallows uit de mallen gehaald en bestrooid met maïszetmeel of suiker om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Als je vegetarisch eet dan zijn marshmallows vaak geen goed idee, er zit immers bijna altijd gelatine in. Gelatine is een eiwitrijk middel dat wordt gebruikt om voedingsmiddelen te stabiliseren en te verdikken, zoals geleien, snoepjes en marshmallows. Het wordt verkregen uit collageen, dat hoofdzakelijk wordt aangetroffen in de huid en botten van dieren zoals varkens, runderen en vissen. Gelukkig zijn er inmiddels ook goede vegetarische alternatieven zoals de marshmallows van Heaply, je vind ze hier in onze webshop.

 

Zelf maken?

Het is een beetje kliederen, maar dan kun je zelf ook marshmellows maken. Hier vind je een vegetarisch recept waarbij de gelatine wordt vervangen voor agar agar. Net als gelatine is dit een geleermiddel, maar dan gemaakt van rode algen, dus helemaal plantaardig.

Ingrediënten:

 • 3 eetlepels agar agar poeder
 • 1/2 kopje water
 • 2 kopjes kristalsuiker
 • 2/3 kopje glucosestroop
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/2 kopje warm water
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Poedersuiker voor het bestuiven van het bakblik

Instructies:

 • Vet een 20x20 cm bakblik in en bestuif royaal met poedersuiker.
 • Voeg de agar agar toe aan het koude water en laat dit een paar minuten staan.
 • Meng in een middelgrote pan de kristalsuiker, glucosestroop, zout en warm water. Roer op laag vuur totdat de suiker is opgelost.
 • Voeg de agar agar toe aan het suikermengsel en roer tot deze volledig is opgelost.
 • Giet het mengsel in een grote kom en voeg het vanille-extract toe.
 • Klop het mengsel met een elektrische mixer op hoge snelheid gedurende 10-15 minuten, of totdat het dik is en in volume is verdubbeld.
 • Giet het mengsel in het voorbereide bakblik en laat het minimaal 4 uur, of bij voorkeur een nachtje, op kamertemperatuur uitharden.
 • Als de marshmallows volledig zijn uitgehard, snijd je ze in kleine blokjes en bestuif je ze met poedersuiker zodat ze niet aan elkaar plakken.

En voilà, heerlijke zelfgemaakte vegetarische marshmallows!

 

Trends in marshmallows

Er zijn zeker trends te vinden op het gebied van marshmallows! Naast de traditionele smaken van vanille en chocolade, worden er steeds meer bijzondere smaken geïntroduceerd, zoals pepermunt, pumkinpie en watermeloen. Bovendien komen er steeds meer variaties op de markt, zoals marshmallow roastings kits, marshmallow dip- en smeerbare spreads en marshmallow hot chocolate bombs. Ook kun je de gekste vormen vinden van ijshoorntjes tot dinosauriërs.

Er is ook een trend naar gezondere marshmallows, waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke, biologische ingrediënten en plantaardige geleermiddelen zoals agar agar. Bovendien worden er vaker marshmallows zonder kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveermiddelen geïntroduceerd.

Trek gekregen? Probeer de Bananen Marshmallows van Heaply😊.

Terug naar blog