Alles over kombucha

Alles over kombucha

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde drank die gemaakt wordt van thee, suiker en een symbiotische cultuur van bacteriën en gist. Dit wordt ook wel SCOBY genoemd, ofwel “Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast”. Tijdens het fermentatieproces zetten de bacteriën en gisten de suiker om in verschillende zuren en verbindingen, waardoor de smaak en textuur van de drank veranderen.

Kombucha wordt al eeuwenlang gedronken en komt oorspronkelijk uit China. Het wordt beschouwd als een probiotisch drankje vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Er zijn veel verschillende smaken en variaties van kombucha beschikbaar, afhankelijk van de thee die wordt gebruikt en eventuele toevoegingen zoals fruit of kruiden.

 

Hoe wordt kombucha gemaakt?

Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van het proces. Als je de ingrediënten in huis hebt, kun je dit vrij eenvoudig bereiden.

  • Maak een zoete thee door theeblaadjes (meestal zwarte of groene thee) te zetten en suiker toe te voegen. De verhouding van thee en suiker is meestal 1:8 of 1:10.
  • Laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Voeg de SCOBY toe aan de afgekoelde thee. De SCOBY is een rubberachtige schijf die bestaat uit bacteriën en gist. Het kan er een beetje vreemd uitzien, maar het is een belangrijk onderdeel van het fermentatieproces.
  • Bedek de kom met een doek en laat het geheel op een warme plaats staan. Het fermentatieproces kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de gewenste smaak en sterkte.
  • Na de fermentatieperiode kun je de kombucha van de SCOBY scheiden. De SCOBY kan worden hergebruikt voor een volgende batch kombucha.
  • Bewaar de kombucha in een afgesloten fles of pot in de koelkast.

Het fermentatieproces zet de suiker om in zuren en verbindingen, wat de karakteristieke smaak en textuur van kombucha creëert. Het resulterende drankje heeft een lichtzure smaak en kan een beetje bruisend zijn. Eventuele smaakstoffen of toevoegingen zoals fruit of kruiden kunnen worden toegevoegd tijdens de fermentatieperiode of aan de afgewerkte kombucha.

 

Gezondheidsvoordelen van kombucha

Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor de meeste potentiële gezondheidsvoordelen van kombucha, lijkt het erop dat het drinken ervan enkele mogelijke voordelen voor de gezondheid kan opleveren. Het bevat bijvoorbeeld probiotica, die kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora en spijsvertering, evenals het immuunsysteem en de algemene gezondheid. Kombucha heeft ook antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, die mogelijk kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, wat kan leiden tot celbeschadiging en ontstekingen die in verband worden gebracht met chronische ziekten. Toch is meer onderzoek nodig om de specifieke effecten op de gezondheid te bevestigen.

 

Trends in kombucha

Kombucha heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en er zijn verschillende trends in de wereld van kombucha die momenteel opvallen. Hieronder volgen enkele van deze trends:

  • Diverse smaken en variëteiten: Kombucha wordt steeds populairder en er zijn steeds meer smaken en variëteiten beschikbaar. Naast de traditionele smaken zoals gember, citroen en bessen, zijn er ook nieuwe smaken zoals hibiscus, kurkuma en cacao.
  • Biologische en duurzame ingrediënten: Er is een groeiende vraag naar biologische en duurzame ingrediënten in kombucha. Veel producenten zijn begonnen met het gebruik van biologisch geteelde thee en fruit, of begonnen met het gebruik van lokale ingrediënten.
  • Kombucha cocktails: Kombucha is steeds vaker een ingrediënt in cocktails, waarbij het wordt gebruikt als een alternatief voor soda of andere koolzuurhoudende dranken.
  • Huisgemaakte kombucha: Steeds meer mensen maken hun eigen kombucha thuis, omdat het gemakkelijk te maken is en je volledige controle hebt over de ingrediënten en smaken.

Al met al lijkt het erop dat kombucha een blijvende plaats heeft veroverd als een populair drankje, met nieuwe smaken en varianten die blijven opduiken.

 

MANI Kombucha

Zin gekregen in kombucha? Ontdek de verfrissende en gezonde kombucha's van MANI, gemaakt van een mix van groene thee, zwarte thee en verveine, die gedurende enkele dagen fermenteert met blonde rietsuiker. Na deze eerste fermentatie ondergaat de drank een tweede fermentatie met vruchtensappen en/of kruiden, wat resulteert in een heerlijk, licht bruisend drankje. Probeer het zelf en bekijk ons assortiment van alle vier de smaken.

Terug naar blog